Ιστορία Υβριδικών Οχημάτων & Ηλεκτρικών Οχημάτων
Το Lohner-Porsche Mixte Hybrid ήταν ένα από τα πρώτα αξιόλογα από τεχνολογικής πλευράς υβριδικό βενζινοκίνητο – ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.
Η ιστορία των υβριδικών οχημάτων ξεκινάει χρονολογικά πολύ πίσω. Αν και έχουν καταγραφεί πολλές ιστορικές αναφορές, με αξιόλογες προσπάθειες κατασκευής οχημάτων με κίνηση από δύο διαφορετικές πηγές ενέργειας, όπως συνδυασμός βενζινοκινητήρα και ατμοκινητήρα, η τεχνολογικά αξιοπρόσεκτη κατασκευή υβριδικών οχημάτων ξεκινά από το 1900 και μετά.
Ιστορική αναδρομή ( Ηλεκτρικά οχήματα)
- 1839
Ο Robert Anderson από το Aberdeen, Σκωτίας κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα.
- 1870
Ο Sir David Salomon ανέπτυξε ένα αυτοκίνητο με ένα ελαφρύ ηλεκτρικό μοτέρ και πολύ βαριές μπαταρίες αποθήκευσης. Η ταχύτητα ταξιδίου και η αυτονομία ήταν κακές.
- 1886
Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι, στην Αγγλία παρουσιάστηκε ένα ηλεκτροκίνητο ταξί, που χρησιμοποιούσε μία μπαταρία με 28 στοιχεία και ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ.
- 1888
Η Immisch & Company κατασκεύασε μία άμαξα τεσσάρων ατόμων, που κινείτο με ένα μοτέρ ενός ίππου και μπαταρία 24 στοιχείων, για τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια χρονιά, ο Magnus Volk στο Brighton, Αγγλίας κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τρεις τροχούς.
- 1890 – 1910
Περίοδος σημαντικών βελτιώσεων στην τεχνολογία των μπαταριών, ειδικά με την ανάπτυξη των σύγχρονων μπαταριών μολύβδου-οξέος από τον H. Tudor και μπαταριών νικελίου-σιδήρου από Edison και Junger.
- 1897
Η London Electric Cab Company (Εταιρεία Ηλεκτρικών Ταξί του Λονδίνου) ξεκίνησε τακτικά δρομολόγια χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν από τον Walter Bersey. Το Bersey Cab (Ταξί του Bersey), το οποίο χρησιμοποιούσε μία μπαταρία 40 στοιχείων και ηλεκτρικό μοτέρ 3 ίππων, μπορούσε να οδηγηθεί για 50 μίλια μεταξύ των φορτίσεων.
- 1897
Η Pope Manufacturing Company του Hartford, στο Connecticut, κατασκεύασε 500 περίπου ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε μία περίοδο δύο ετών.
- 1898
Ο Γερμανός Δρ. Ferdinand Porsche, σε ηλικία 23 ετών, κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκίνητο, το Lohner Electric Chaise. Ήταν το πρώτο στον κόσμο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.
- 1898
Η Electric Carriage and Wagon Company, της New York City, είχε έναν στόλο δώδεκα ανθεκτικών και κομψών ηλεκτρικών ταξί.
- 1899
Η Pope Manufacturing Company συγχωνεύτηκε μα δύο μικρότερες εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να δημιουργήσει την Electric Vehicle Company, την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Εμφανίστηκα δύο υβριδικά στο Σαλόνι του Παρισιού.
- 1900
Το 1900, ενώ ήταν υπάλληλος της Lohner Coach Factory, ο Ferdinand Porsche εξέλιξε το Mixte, μία τετρακίνητη έκδοση της υβριδικής σε σειρά άμαξας “System Lohner-Porsche” που εμφανίστηκε προηγουμένως το 1900 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Το Mixte περιελάμβανε ένα ζεύγος γεννητριών που κινούντο από κινητήρες εσωτερικής καύσης 2,5-hp της Daimler για να επεκτείνει την εμβέλεια λειτουργίας και μπορούσε να ταξιδέψει 40 σχεδόν μίλια μόνον με την μπαταρία και παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτων του Παρισιού του 1901. Το Mixte έσπασε πολλά Αυστριακά ρεκόρ ταχύτητας και κέρδισε επίσης στο Ράλι Exelberg το 1901 με τον ίδιο τον Porsche στο τιμόνι. Το Mixte χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα βενζίνης που κινούσε μία γεννήτρια, η οποία με τη σειρά της κινούσε τα ηλεκτρικά μοτέρ που ήταν τοποθετημένα στα μουαγιέ των τροχών, με μία μικρή συστοιχία μπαταριών για αξιοπιστία. Είχε μία μέγιστη ταχύτητα 50 km/h και μία ισχύ 5,22 kW για μία διάρκεια 20 λεπτών.
Την ίδια χρονιά οι Αμερικάνικες εταιρείες αυτοκινήτων κατασκεύασαν 1.681 ατμοκίνητα, 1.575 ηλεκτροκίνητα και 936 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Σε μια δημοσκόπηση που έγινε κατά την πρώτη Εθνική Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, οι υποστηρικτές προτίμησαν τα ηλεκτρικά ως πρώτη επιλογή τους, ακολουθούμενα στενά από τον ατμό.
Αυτοκίνητο, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Krieger το 1903, χρησιμοποιούσε έναν βενζινοκινητήρα για να υποστηρίξει μία συστοιχία μπαταριών.
- 1913
Χρονιά σταθμός για την αυτοκίνηση. Μέσα στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, παρήχθησαν χιλιάδες ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Ομως με την γραμμή συναρμολόγησης του Henry Ford και με τον ερχομό του αυτο-εκκινούμενου βενζινοκινητήρα, τα ατμοκίνητα και τα ηλεκτροκίνητα εξαφανίστηκαν σχεδόν τελείως. Μέσα στην χρονιά αυτή, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έπεσαν στα 6.000 αυτοκίνητα, ενώ το Μοντέλο Τ της Ford πούλησε 182.809 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Τα επόμενα χρόνια σηματοδότησαν μία ταχεία μείωση των υβριδικών αυτοκινήτων.
Owen Magnetic Model 60 Touring του 1921, χρησιμοποιεί έναν βενζινοκινητήρα για να κινεί μία γεννήτρια η οποία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε μοτέρ που βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στον καθένα από τους πίσω τροχούς.
- 1920 – 1965
Αδρανής περίοδος για μαζικής παραγωγής ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Τα επονομαζόμενα εναλλακτικά αυτοκίνητα έγιναν αντικείμενο ερευνάς και κατασκευής για μικρούς οικοτέχνες κατασκευαστές και βραχύβιους επιχειρηματίες.
- 1966
Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε τα πρώτα σχέδια νόμου συνιστώντας τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, ως μέσου για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μία νέα περίοδος ξαναρχίζει για την ηλεκτρική και υβριδική τεχνολογία.
Σημαντικές παρουσιάσεις υβριδικών οχημάτων
- 1977 – 1979
Το 1977, η Toyota επέλεξε για να παρουσιάσει τις μελλοντικές προθέσεις της το υβριδικό Toyota Sports 800 με αεροστρόβιλο. Χρησιμοποιώντας ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, η Toyota πρότεινε μία έξυπνη και περιβαλλοντικά συμβατή λύση και δημιούργησε μία φιλοσοφία που θα ωρίμαζε και θα εξελισσόταν σ’ αυτό που ονομάζεται σήμερα “Hybrid Synergy Drive”. Είκοσι χρόνια μετά, το 1997, η Toyota παρουσίασε ένα υβριδικό λεωφορείο παραγωγής, το Coaster Hybrid, και το Prius, το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο.
To πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο Toyota
- 1989
Η Audi παρουσίασε την πρώτη γενιά του πειραματικού οχήματος Audi Duo, βασισμένο στο Audi 100 Avant Quattro. Το αυτοκίνητο είχε έναν ηλεκτρικό κινητήρα με 12,6 ίππους, ο οποίος κινούσε τους πίσω τροχούς αντί για έναν κεντρικό άξονα. Η μπαταρία νικελίου-καδμίου παρείχε την ενέργεια. Η μπροστινή κίνηση τροφοδοτείτο από έναν κινητήρα πέντε κυλίνδρων 2,3 λίτρων με μία απόδοση 136 ίππων. Δύο χρόνια αργότερα, η Audi παρουσίασε την δεύτερη γενιά του Duo, επίσης βασισμένη στο Audi 100 Avant quattro.
- 1997
Το Toyota Prius παρουσιάστηκε στην Ιαπωνική αγορά, δύο χρόνια πριν από την αρχική ημερομηνία λανσαρίσματός του και πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για την θέρμανση του πλανήτη του Κιότο που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις του πρώτου χρόνου ήταν σχεδόν 18.000.
- 1997
Η Audi έγινε ο πρώτος κατασκευαστής στην Ευρώπη που έβαλε ένα υβριδικό όχημα σε μαζική παραγωγή: το Audi duo βασισμένο στο A4 Avant. Ο όχημα κινείτο από έναν κινητήρα TDI 1,9 λίτρων 90 ίππων σε συνδυασμό με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 29 ίππων. Και οι δύο πηγές ισχύος κινούσαν του μπροστινούς τροχούς. Μία μπαταρία ζελέ μολύβδου στο πίσω μέρος αποθήκευε την ηλεκτρική ενέργεια. Το Duo δεν ήταν μία εμπορική επιτυχία και για τον λόγο αυτόν καταργήθηκε, παρακινώντας του Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων να εστιάσουν τις επενδύσεις τους Έρευνας & Ανάπτυξης στα ντίζελ.
- 1997 – 1999
Μία μικρή επιλογή από εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων — συμπεριλαμβανομένων των EV Plus της Honda, EV1 της GM και το ηλεκτρικό μικρό ανοικτό φορτηγό S-10, ένα μικρό ανοικτό φορτηγό Ford Ranger και το RAV4 EV της Toyota — παρουσιάστηκαν στην Καλιφόρνια. Παρά τον ενθουσιασμό των πρώτων που τα υιοθέτησαν, τα ηλεκτρικά απέτυχαν να φθάσουν πέρα από μερικές εκατοντάδες οδηγούς για το καθένα μοντέλο. Μέσα σε μερικά χρόνια, τα προγράμματα εξ’ ολοκλήρου ηλεκτροκίνησης εγκαταλείφθηκαν.
- 1999
Η Honda παρουσίασε το δίπορτο Insight, το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο που θα κτυπούσε την μαζική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Insight κέρδισε πλήθος βραβείων και έλαβε βαθμολογίες χιλιομετρικής διάνυσης της EPA των 61 μιλίων ανά γαλόνι (mpg) στην πόλη και 70 mpg στον αυτοκινητόδρομο.
- 2000
Η Toyota παρουσίασε το Toyota Prius, το πρώτο υβριδικό τετράπορτο sedan που διατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- 2002
Η Honda παρουσίασε το Honda Civic Hybrid, το δεύτερο εμπορικά διαθέσιμο υβριδικό βενζινοκίνητο-ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο. Η εμφάνιση και η απόδοση του Civic Hybrid ήταν (και εξακολουθεί να είναι) πανομοιότυπη με το συμβατικό Civic.
- 2004
Το Toyota Prius II κέρδισε τα Βραβεία Αυτοκινήτου της Χρονιάς του 2004 από το περιοδικό Motor Trend Magazine και την Έκθεση Αυτοκινήτου της Βόρειας Αμερικής. Η Toyota εξεπλάγη από την ζήτηση και αύξησε την παραγωγή της από 36.000 σε 47.000 για την αγορά των ΗΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές περίμεναν έως και έξι μήνες για να αγοράσουν το Prius του 2004. Ο Πρόεδρος Πωλήσεων της Toyota Motor των Η.Π.Α Jim Press το ονόμασε “το πιο καυτό αυτοκίνητο που είχαμε ποτέ.”
- 2009
Νέα εξελιγμένα μοντέλα κάνουν την εμφάνιση τους σε γραμμές παραγωγής Toyota Prius IIΙ & Lexus RX 450h – Honda Insight και άλλα διεκδικούν ένα μερίδιο από την αγορά του αυτοκινήτου και στην Ελλάδα.
- 2010
Νέα μοντέλα όπως Honda Juzz, Auris hybrid, Porsche Cayenne, VW Touareg και άλλα που εμφανίζονται συνεχώς, δείχνουν πως η τεχνολογίες της εναλλακτικής αυτοκίνησης, λόγο των συνεχώς αυξανομένων αυστηρών περιβαλλοντικών προϋποθέσεων για την αυτοκινητοβιομηχανία έχει γίνει μονόδρομος.
Χρονολογική εμφάνιση στην εμπορική αγορά ενδεικτικών υβριδικών οχημάτων