Συνεχής τάση (D.C) / Εναλλασσόμενο (A.C) Τάση
Σαν Τάση ή Διαφορά Δυναμικού ορίζεται η δύναμη που μετακινεί τα ηλεκτρικά φορτία (ηλεκτρόνια, ιόντα). Συσκευές (Πηγές) που παράγουν ηλεκτρική τάση είναι οι συσσωρευτές (μπαταρίες), οι γεννήτριες, τα φωτοβολταικά στοιχεία, τα πιεζοηλεκτρικά στοιχεία κ.ά. Κάθε συσκευή χρησιμοποιεί μια μορφή ενέργειας που τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Μια απλή εξήγηση είναι π.χ. οι συσσωρευτές (μπαταρίες) μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική, οι γεννήτριες την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, τα φωτοβολταικά στοιχεία το φως σε ηλεκτρική, ενώ τα πιεζοηλεκτρικά στοιχεία μετατρέπουν τη πίεση σε ηλεκτρική ενέργεια.
Υπάρχουν δυο είδη (μορφές) ηλεκτρικής τάσης.
α) Η Συνεχή Τάση (Direct Curent) και
β) Η Εναλλασσόμενη Τάση (Alternator Curent).
Σαν Συνεχής τάση (D.C.) ορίζεται η τάση που παραμένει σταθερή στο χρόνο και η πολικότητα της και η τιμή της (σχ.2.2α).
Σαν Εναλλασσόμενη τάση (A.C) ορίζεται η τάση που ΔΕΝ μεταβάλλεται, παραμένει σταθερή στο χρόνο ούτε η πολικότητα της αλλά ούτε και η τιμή της. (σχ. 2.2β).
Μονάδα μέτρησης της Τάσης έχει οριστεί το Volt (Βόλτ) και συμβολίζεται με το κεφαλαίο του Λατινικού αλφάβητου V, προς τιμή τoυ Ιταλού Αlesandro Volta, κατασκευαστή του πρώτου συσσωρευτή (μπαταρία).
Οι Συσσωρευτές (Μπαταρίες), τα Φωτοβολταικά στοιχεία παράγουν Συνεχή Τάση (D.C), ενώ οι Γεννήτριες παράγουν Εναλλασσόμενη Τάση (A.C). Στα σπίτια έχει καθιερωθεί σαν γενική χρήση η Εναλλασσόμενη Τάση (A.C) στα 220 V ή 110 V, ενώ στα αυτοκίνητα η Συνεχής Τάση (D.C) στα 12 V.
Σχ.2. 2α και 2. 2β: Κυματομορφή συνεχούς τάσης (α) – Εναλλασσόμενης τάσης (β)
Σχήμα 2.3: Ηλεκτρικό διάγραμμα ενός απλού φορτιστή μπαταριών αυτοκινήτου.