1

Φόβοι και Μερικά Γεγονότα για τους «Υβριδικούς Κίνδυνους»

Φόβοι και Μερικά Γεγονότα για τους «Υβριδικούς Κίνδυνους

Σχετικό δημοσιευμένο άρθρο (27 Απριλίου, 2008) από τον Jeff Topping για τους New York Times

ΣΧΕΔΟΝ χωρίς καμία εξαίρεση, οι επιστήμονες και αυτοί που διαμορφώνουν την πολιτική συμφωνούν ότι τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καλά για τον πλανήτη. Σε μια μικρή αλλά επίμονη ομάδα σκεπτικιστών, όμως, υπάρχει ένα άλλο, περισσότερο άμεσο ερώτημα: Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι υγιεινά για τους οδηγούς τους;

Η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου έκανε την Neysa Linzer να αισθάνεται νύστα.

Υπάρχει ένας εύλογος επιστημονικός λόγος για την υπεράσπιση αυτού του ζητήματος. Η ροή ηλεκτρικού ρεύματος στους ηλεκτροκινητήρες που κινούν ένα υβριδικό αυτοκίνητο σε χαμηλές ταχύτητες (και βοηθούν τον βενζινοκινητήρα στους αυτοκινητόδρομους) παράγουν μαγνητικά πεδία, που ορισμένες μελέτες έχουν σχετίσει με σοβαρά θέματα υγείας, περιλαμβάνοντας και έναν πιθανό κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά.

Με τις μπαταρίες και τα καλώδια ισχύος στα υβριδικά αυτοκίνητα συχνά να έχουν τοποθετηθεί κοντά στον οδηγό και τους επιβάτες, κάποια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι αναπόφευκτη. Επιπλέον, η έκθεση θα είναι παρατεταμένη — σε αντίθεση κατά τη χρήση ενός θερμαντήρα για τα μαλλιά ή μιας ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής, για τους οδηγούς που ξοδεύουν ώρες κάθε μέρα στο τιμόνι.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν ελέγξει τα αυτοκίνητά τους για ηλεκτρομαγνητικά πεδία χρησιμοποιώντας όργανα χειρός, και μερικοί λένε ότι έχουν ανησυχήσει από τα αποτελέσματά τους.

Οι ανησυχίες τους δεν είναι χωρίς ουσία, ορισμένοι οργανισμοί περιλαμβανομένων του National Institutes of Health και του National Cancer Institute αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από την μακροχρόνια έκθεση σε ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ή E.M.F., και έχουν γίνει μελέτες για το συσχετισμό κινδύνου του καρκίνου με τη ζωή κοντά σε αγωγούς υψηλής τάσης.

Ενώ οι Αμερικάνοι ζουν με πηγές E.M.F. γύρω τους — που παράγονται από οτιδήποτε από κινητά τηλέφωνα μέχρι ηλεκτρικές κουβέρτες — δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία για το επίπεδο έκθεσης που αποτελεί κίνδυνο υγείας, και δεν υπάρχει κάποιο ομοσπονδιακό πρότυπο που να ορίζει τα επιτρεπτά επίπεδα έκθεσης. Οι κυβερνητικές δοκιμές ασφαλείας δεν μετρούν την ένταση των πεδίων στα αυτοκίνητα — αλλά η Honda και η Toyota, οι κυρίαρχοι κατασκευαστές υβριδικών αυτοκινήτων, δηλώνουν ότι εσωτερικές τους δοκιμές εξασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητά σας δεν δημιουργούν πρόσθετο κίνδυνο για τους επιβάτες.

Οι ερευνητές με εμπειρία σε ζητήματα υβριδικών αυτοκινήτων λένε ότι ενώ δεν υπάρχει κάποια αιτία για συναγερμό, δεν πρέπει να αγνοηθούν πιθανές επιδράσεις στην υγεία.

“Θα ήταν λάθος να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με τους κινδύνους από τα E.M.F. των υβριδικών αυτοκινήτων, αλλά θα ήταν λάθος και να αγνοήσουμε το ζήτημα απερίφραστα,” δήλωσε ο Jim Kliesch, ένας μηχανικός του προγράμματος καθαρών αυτοκινήτων στο Union of Concerned Scientists. “Πρόσθετη έρευνα θα βελτιώσει την κατανόησή μας στο ζήτημα.”

Κατηγορίες έκθεσης των επιβατών από τα αυτοκίνητα σε ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία υπάρχουν πριν από τον καιρό που τα υβριδικά αυτοκίνητα έγιναν δημοφιλή. Το 2002, ένα Σουηδικό περιοδικό ισχυρίστηκε ότι δοκιμές του απέδειξαν ότι τρία βενζινοκίνητα μοντέλα Volvo παράγουν υψηλά επίπεδα E.M.F.. Η Volvo αντιμετώπισε τους ισχυρισμούς του περιοδικού με το επιχείρημα ότι το περιοδικό έκανε σύγκριση μετρήσεων με αυστηρότερα πρότυπα που είχε ορίσει ένα Σουηδικός οργανισμός εργασίας, που δεν ήταν ευρέως αποδεκτά κριτήρια που είχε θεσπίσει μια Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων που είχαν έδρα κοντά στο Μόναχο.

Οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τα υψηλά επίπεδα E.M.F. έχουν ξεκινήσει από τους οδηγούς υβριδικών αυτοκινήτων που κάνουν τις δικές τους μετρήσεις. Ανιχνευτές ισχύος πεδίου είναι ευρέως διαθέσιμοι, ένα κοινό μοντέλο, το όργανο TriField, κοστίζει περίπου $145 εάν αγοραστεί online. Αλλά οι ειδικοί και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ισχυρίζονται ότι δεν είναι εύκολο για έναν ιδιοκτήτη υβριδικού αυτοκινήτου, να κάνει αξιόπιστες μετρήσεις E.M.F. που να έχουν κάποια έννοια.

Το θέμα σχετικά με τα υψηλά επίπεδα E.M.F. στα υβριδικά αυτοκίνητα δεν προέρχονται μόνο από ανησυχητικές ενδείξεις οργάνων, αλλά και από οδηγούς που λένε ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα τους αρρωσταίνουν.

Η Neysa Linzer, 58 ετών, από το Bulls Head του Staten Island, αγόρασε ένα καινούργιο Honda Civic Hybrid το 2007 που το χρησιμοποιούσε για 200 μίλια την εβδομάδα για να πηγαίνει σε παντοπωλεία εξαιτίας της δουλειάς της σε μια αλυσίδα supermarket. Δήλωσε ότι το αυτοκίνητο μείωσε την κατανάλωση βενζίνης, αλλά υπήρχαν προβλήματα — αυξήθηκε η πίεση του αίματος της και κοιμήθηκε τρεις φορές στο τιμόνι, προκαλώντας σχεδόν ατυχήματα.

“Ποτέ δεν είχα πρόβλημα υπνηλίας πριν,” δήλωσε η Ms. Linzer, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν δικό της συμπέρασμα, όχι κάποιου γιατρού, ότι το αυτοκίνητο προκαλούσε αυτά τα συμπτώματα.

Η Ms. Linzer ζήτησε από τη Honda να της παρέχει ένα προστατευτικό υλικό για προστασία από τα πεδία χαμηλών συχνοτήτων, αλλά η εταιρία αρνήθηκε το αίτημα της τον τελευταίο Αύγουστο, δηλώνοντας ότι τα υβριδικά της αυτοκίνητα έχουν “αξιολογηθεί εκτενώς” για E.M.F. πριν μπουν στην παραγωγή. Η απάντηση της Ms. Linzer ήταν να ελέγξει το αυτοκίνητο που κάλεσε ο σύμβουλος της, χρησιμοποιώντας ένα όργανο TriField.

”Το όργανο TriField κατασκευάζεται από την AlphaLab στο Salt Lake City. Ο πρόεδρος της εταιρίας, ο Bill Lee, υπερασπίζεται τη χρήση του για δοκιμές σε αυτοκίνητα παρά το γεγονός ότι το όργανο έχει σχεδιαστεί να μετρά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος, ενώ η ισχύς που υπάρχει στην μπαταρία ενός υβριδικού αυτοκινήτου είναι συνεχές ρεύμα. Δήλωσε, “γενικά, ένα όργανο A.C. είναι ακριβές στην ανίχνευση μεγάλων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ή μικροκυμάτων”.