Συσκευές ελέγχου και διάγνωσης βλαβών οχήματος

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι συσκευές διάγνωσης βλαβών, καταγραφής και μηδενισμού των κωδικών βλάβης. Με τη βοήθεια του διαγνωστικού εργαλείου, ο κάθε μηχανικός μπορεί να επικοινωνήσει με το αυτοκίνητο συνδέοντας το διαγνωστικό εργαλείο με το φις μεταφοράς δεδομένων DLC του αυτοκινήτου. Επειδή όμως σύμφωνα με τους κανονισμούς EOBD τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφάλων πρέπει να είναι τυποποιημένα για όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και επειδή όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων πρέπει να έχουν κοινούς – Τυποποιημένους Κωδικούς Βλαβών DTC και κοινό τρόπο επικοινωνίας με το οποιοδήποτε διαγνωστικό εργαλείο, για το λόγο αυτό, πάρα πολλές εργασίες μπορούν να γίνουν με διαγνωστικά εργαλεία γενικής χρήσης (όχι δηλαδή τα ειδικά του κατασκευαστή), τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από το εμπόριο.

Λειτουργίες του Διαγνωστικού Εργαλείου

Το Διαγνωστικό Εργαλείο μπορεί να κάνει τις παρακάτω λειτουργίες:

  1. Να διαβάσει δεδομένα συντήρησης.
  2. Να διαβάσει δεδομένα παγωμένης οθόνης.
  3. Να διαβάσει Κωδικούς Βλάβης DTC.
  4. Να διαγράψει πληροφορίες βλαβών.
  5. Να διαβάσει αποτελέσματα παρακολούθησης του αισθητήρα οξυγόνου Ο2.
  6. Να διαβάσει αποτελέσματα συνεχούς/μη συνεχούς παρακολούθησης
  7. Να διαβάσει προσωρινούς Κωδικούς Βλαβών DTC.
  8. Να δώσει εντολή ενεργοποίησης διαφόρων εξαρτημάτων και μηχανισμών.
  9. Να διαβάσει πληροφορίες του αυτοκινήτου (VIN, CAL.ID, CVN) VIN (Vehicle Identification Number – Αριθμός Πλαισίου του Αυτοκινήτου: Αναγνώριση για το αυτοκίνητο CAL.ID (Calibration Identification): Αναγνώριση λογισμικού CVN (Calibration Verification Number): Αριθμός πιστοποιητικού του λογισμικού.

Όπως αναφέρθηκε οι συσκευές αυτές δίνουν πληροφορίες στον μηχανικό μέσω τυποποιημένων κωδικών οι οποίοι ισχύουν και για τα υβριδικά οχήματα.

Συσκευές ηλεκτρικών ελέγχων οχήματος

Σαν συσκευές ηλεκτρικών ελέγχων οχήματος αναφέρονται οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό έλεγχο εξαρτημάτων και συστημάτων σε ένα υβριδικό όχημα. Πολλοί κατασκευαστές προτείνουν και παρέχουν δικές τους συσκευές έλεγχου οι οποίες κάνουν συγκεκριμένους, τυποποιημένους από τον κατασκευαστή ελέγχους, όπως η αυτόματη μέτρηση της τάσης της υβριδικής μπαταρίας, και αποτυπώνουν στην οθόνη της συσκευής το αποτελέσματα. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές μπορούν να αντικατασταθούν με ένα καλό υψηλής τάσης ψηφιακό βολτόμετρο. Η μονάδα πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσει μέχρι και 600 βολτ AC / DC, ή για μεγαλύτερη ομάδα οχημάτων έως και 1.000 V AC / DC θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος του υβριδικού οχήματος, η μπαταρία μπορεί να αξιολογηθεί από 144V (Honda Insight ή Civic) έως 330V (Ford Escape). Ο μετατροπέας ρεύματος σε ορισμένα υβριδικά οχήματα μπορεί να παράγει τάση 600V ή και περισσότερο. Έτσι, το πολύμετρο θα πρέπει να μπορεί να διαβάσει αυτές τις υψηλότερες τάσεις.

Συσκευές έλεγχου και φόρτισης μπαταριών υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων

Ασφάλεια

Σε κάθε περίπτωση τα μονωτικά γάντια πρέπει να αποτελούν το κύριο μέλημα του τεχνίτη για εργασίες σε συστήματα υψηλής τάσης υβριδικών οχημάτων. Τα περισσότερα από τα καλώδια υψηλής τάσης είναι χρωματικά κωδικοποιημένα με πορτοκαλί χρώμα για να προειδοποιήσουν τους ε­μπλε­κόμενους για τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Όμως ακόμα κι έτσι, μπορεί να υπάρχουν άλλα σημεία υψηλής τάσης, όπως πυκνωτές στο μετατροπέα ισχύος, που δεν είναι χρωματικά κωδικοποιημένα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται για τα συστήματα HV οι οδηγίες του κατασκευαστή. Ακόμη και μετά την απενεργοποίηση του συστήματος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος εκφόρτισης του συστήματος που προτείνεται από τον κατασκευαστεί πριν από οποιαδήποτε εργασία.

Γάντια για εργασίες σε συστήματα υψηλής τάσης υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων

Αφαίρεση ασφάλειας υψηλής τάσης σε υβριδικό όχημα

image_print